Direct naar de inhoud

Cursus: Mens zijn in de 21e eeuw – Assen

Evenement informatie

Datum en Tijd:

tot

Locatie:

Humanitas, Assen

Adres:

Brunelstraat 77

De wereld verandert in een rap tempo. Bijbenen is op zich al een uitdaging. Hoe blijf je je eigen, bewuste keuzes maken? Deze cursus helpt je op weg.

De wereld verandert in een rap tempo. Bijbenen is op zich al een uitdaging. Maar het roept ook de nodige vragen op. Wat betekent het nog om mens te zijn, als Artificiële Intelligentie ons in steeds meer taken lijkt te verslaan? Zijn we nog in staat tot echte verbinding met onze medemens of de natuur, als ons leven zich steeds meer online begint af te spelen? Welke vraag jou ook bezighoudt: samen onderzoeken we hoe jíj hiermee wilt omgaan.

Koop je ticket

Leden van het Humanistisch Verbond krijgen korting.

Hoe ziet deze cursus eruit?

In vier avonden verdiep je je in wat het betekent om je leven hier en nu vorm te geven. Je gaat op zoek naar nieuwe perspectieven met behulp van teksten van hedendaagse denkers, reflectie en groepsgesprekken.

1. Verbondenheid: Wat is de waarde en reikwijdte van verbondenheid in de huidige samenleving? Je onderzoekt wat het betekent om tegelijk autonoom te zijn én verbonden met anderen.

2. Mens en aarde: Hoe verhouden we ons als mens tot de aarde en de natuur? Je verkent de benadering die het beste bij jou past: of dit nu technologisch is of eerder filosofisch.

3. Technologie: Welke impact heeft technologie op ons menszijn en onze ideeën daarover? Misschien kan het ook bijdragen tot een goed leven – mits we er goed mee omgaan.

4. Praktische wijsheid: Hoe kun je je in de 21e eeuw ‘opnieuw’ leren vormen, in plaats van technologie te laten bepalen? Je komt erachter wat jij belangrijk vindt en hoe je jouw afwegingen maakt.

Datums en prijs

Aanmelden

Docent: Ronald Hünneman

Ronald Hünneman studeerde filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is docent, doet aan stand-up filosofie en theater, en hij is schrijver van onder meer Aphroditisch hedonisme en Pijnlijke contacten. Wat de vorm ook is waarin hij zich presenteert, zijn doel is vaak hetzelfde: hij is eropuit om je aan het denken te zetten en patronen los te wrikken, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe denkwegen.

Veelgestelde vragen

  • Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?

    Je kunt van alles lezen en ermee aan de slag gaan. In de reader kun je je verdiepen in filosofische teksten van hedendaagse denkers, die aansluiten op het programma. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf.

  • Is voorkennis vereist voor deze cursus?

    Bij de cursus is een reader inbegrepen. Voorkennis is niet vereist.

  • Heb je een andere vraag?