Direct naar de inhoud

Cursus: Praktische Levenskunst – Emmen

Evenement informatie

Datum en Tijd:

tot

Locatie:

Apostolisch Genootschap, Emmen

Adres:

Meerstraat 205

Wat maakt mijn leven de moeite waard? In deze cursus duik je in de filosofie van levenskunst en krijg je allerlei handvatten aangereikt om dit toe te passen in je persoonlijke context. Zodat je aan het einde van je leven kunt zeggen: zo was mijn leven bedoeld. 

Levenskunst, in het algemeen, betekent het bewust en actief vormgeven van jouw leven. Vanuit een richting die jij zélf kiest. Dat klinkt prachtig, maar is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het kan heel behulpzaam zijn met anderen stil te staan bij thema’s in het leven – en hoe jij hier mee om wilt gaan. Dat doen we in deze cursus.  

Meld je aan

Leden van het Humanistisch Verbond krijgen korting.

Hoe ziet deze cursus eruit?

In zes interactieve bijeenkomsten leer je in sneltreinvaart een aantal belangrijke onderdelen van de filosofie van de levenskunst én hoe je die kunt toepassen in de praktijk: via handvatten en vaardigheden die jou helpen om je eigen leven vorm te geven.  

1. Inleiding in de levenskunst:
Waarom zou je je met levenskunst bezighouden? Je vergroot je kennis over het begrip ‘levenskunst’ en hoe dit aansluit bij je persoonlijke en maatschappelijke context. 

2. De kunst van het kiezen:
Hoe maak je goede keuzes? En in welke mate ben ik vrij om zelf keuzes te maken? Je verdiept je in de kunst van het kiezen – en wat goede keuzes voor jou zijn.

3. De kunst van het genieten:
Waar geniet jij van? Wat zijn jouw verlangens? Je onderzoekt hoe genot zich verhoudt tot levenskunst – en hoe jij genot ervaart en beschrijft.

4. De kunst van het juiste midden:
Wat zijn emoties? En hoe ga je ermee om? Je leert emoties (h)erkennen en waarderen, zonder je verstand te verliezen.

5. De kunst van het vragen stellen:
Hoe helpt het stellen van goede vragen jou vooruit? Met Socrates als metgezel oefen je het formuleren van goede vragen: want hieruit leer je vaak meer dan uit kant-en-klare antwoorden. 

6. De kunst van het varen op je innerlijk kompas:
Uit welke inspiratiebronnen kun jij tappen voor je eigen levenskunst? Je past ze gelijk toe in de praktijk: door zelf ‘leefregels’ die bij jou passen op te stellen. 

Datums en prijs

Meld je aan

Docent: Ronald Wolbink

Ronald Wolbink is praktisch filosoof, socratisch gespreksleider en schrijver van het boek ‘Levenskunst à la Montaigne’. Hij doceert levenskunst en filosofie bij het Humanistisch Verbond. Daarnaast heeft hij een bureau voor filosofische gesprekken en coaching. De rode draad in al zijn werk is verwondering, het plaatsen van vraagtekens bij vanzelfsprekendheden, en het in gesprek zijn en leren van eigen ervaringen. 

Veelgestelde vragen

  • Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?

    Je kunt van alles lezen en ermee aan de slag gaan. In de reader kun je je verdiepen in filosofische teksten van hedendaagse denkers, die aansluiten op het programma. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf.

  • Is voorkennis vereist voor deze cursus?

    Bij de cursus is een reader inbegrepen. Voorkennis is niet vereist.

  • Heb je een andere vraag?

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van nieuws van HV Drenthe. Zet een vinkje als je ook de landelijke nieuwsbrief wilt ontvangen.

Meld mij ook aan voor de landelijke nieuwsbrief