Direct naar de inhoud

Van Ego naar Ecohumanisme

Landelijke werkgroep

Wij richten ons op het ontwikkelen van een nieuw mensbeeld, waarin de mens niet meer centraal staat maar het gehele ecosysteem (van antropocentrisch naar ecocentrisch ). We willen dit besef leidend laten zijn bij de opstelling van het nieuwe meerjarenplan van het humanistisch Verbond.

veeranderend mensbeeld
Hoe gaan we het besef dat wij onderdeel zijn van een veel groter ecosysteem vormgeven in onze ideeën en praktijken.

Op deze plek is informatie te vinden over alle activiteiten die we organiseren, geschriften die we produceren en links naar digitale plekken die interessant zijn.

Welke focus?

Die ligt na die voorgeschiedenis op 5 levensbeschouwelijke en strategische speerpunten voor verandering: Ze zijn deels al bekend:
1) de vernieuwing van een eigentijdser en meer verbindend mensbeeld en ‘aards’ wereldbeeld,
2) een bezinning, verheldering of aanscherping van fundamentele waarden en deugden,
3) een reflectie op de gewenste gedragsverandering, in reactie op onverantwoord menselijk handelen, mn. van ego- naar eco-gedrag,
4) een verbreding van de missie, weg van godsdienstkritiek. We zoeken verrijking vanuit vrijzinnige-, spirituele- of activistische sferen en nieuwe humanisme-concepten,
5) een sterkere sociale impact, strijdbare publieke rol en meer organisatie-kracht.

Dit klinkt allemaal ambitieus, maar is niet nieuw. Er liggen al adviezen. Leden vroegen al om inhoudelijke actualisering in dat Vlammetjesrapport (2020). Er waren al formele herbezinningen, voor het laatst in 2016. Recent klinkt de roep om meer ‘zichtbaarheid’ in een ‘strijdbare politiekere rol’. En we hebben een zwak punt weg te werken: het HV blijkt landelijk niet zo populair als we hoopten (recent onderzoek). Bij ons zoekproces – dus op inhoudelijk, strategisch en sociaal-communicatief terrein — is het bewaken van die focus op die 5 speerpunten cruciaal. Het veld is breed, de ambitie en zorgen groot, maar onze kracht beperkt. Focus dus, maar hoe?