Direct naar de inhoud

Vaste activiteiten

Het bestuur van Humanistisch Verbond afdeling Drenthe spant zich in om de leden van de afdeling elkaar te laten ontmoeten in een plezierige en ontspannen sfeer. Daartoe organiseren we het maandelijkse HV-café, lezingen, cursussen en bezoeken we soms samen een toneelstuk. We streven naar zoveel mogelijk diversiteit.

Mocht je zelf ideeën of suggesties voor activiteiten hebben, mail dan naar:

Jan Kolkman 0592-413291 [email protected]

Wim Roeleveld 0599-234497 06-51322851 [email protected]

Eten met gespreksstof

‘Eten met gespreksstof’ is inmiddels een succesnummer op ons programma en dat doen we zo’n zes keer per jaar. De meeste deelnemers zijn trouwe bezoekers. Af en toe zien we nieuwe gezichten. Nooit is het saai en altijd is er begrip voor elkaars mening.

We eten ‘wat de pot schaft’, afwisselend bij één van de deelnemers thuis. We beginnen met een drankje vooraf, kiezen een onderwerp om over te praten en gaan dan eten. Soms draagt één van de deelnemers van tevoren een onderwerp aan, maar dat kan ook spontaan opkomen, zoals na een recente gebeurtenis of televisie-uitzending. In de discussie komen vaak verrassende standpunten naar voren, en wellicht weet iemand anders uit de groep iets in te brengen dat je standpunt doet schuiven. Tot dusverre is er nog nooit gebrek aan een onderwerp geweest.

Degene die het organiseert bepaalt het aantal deelnemers dat ontvangen kan worden. De praktijk is dat 6 deelnemers aan een tafel heel goed werkt om een zinvolle discussie te voeren.

NB: deelname impliceert geenszins dat we verwachten dat jij zelf ook een keer een bijeenkomst organiseert. Laat je daar dus niet door weerhouden deel te nemen.

Als  u zelf ook een keer gastheer/gastvrouw wilt zijn, dan vernemen we dat graag van u.

De activiteitencommissie

Jan Kolkman 0592-413291 [email protected]

Wim Roeleveld 0599-234497 06-51322851 [email protected]

Wandelen

Op een aantal zondagen worden wandelingen georganiseerd, meestal op de derde zondag van de maand. Ook niet-leden zijn welkom.  Er zijn geen kosten voor deelname aan verbonden. De consumpties na afloop zijn voor eigen rekening.

Aanmelden vooraf is niet nodig maar het zou wel fijn zijn. Een uur voor de wandeling controleert de organisator zijn/haar mailbox.

Als je twijfelt vanwege weersomstandigheden, kun je voor de zekerheid voor vertrek even mailen of bellen met de organisator van de wandeling.

Wil je zelf een wandeling organiseren mail dan naar:

Jan Kolkman 0592-413291 [email protected]

Wim Roeleveld 0599-234497 06-51322851 [email protected]

Humanistisch Café Assen

Eens in  de maand vindt het Humanistisch Café plaats in een ruimte van Autentieq Bar , Markt 18 in Assen.

Gewoon even gezellig bijpraten in een ontspannen sfeer en daarna praten over een actueel onderwerp. Het inbrengen van een onderwerp wordt op prijs gesteld.  Een krantenknipsel bijvoorbeeld kan al aanleiding zijn voor een gesprek. Ook potentiële HV-leden en belangstellenden zijn welkom.

Aanmelden niet noodzakelijk.

Aanvang 10.30 uur einde ongeveer 12.00 uur

De gezellige Autentieq bar biedt ons een ruime bovenzaal *) aan met uitzicht op de haven. 
De eerste consumptie wordt u aangeboden door HV Drenthe, andere consumpties zijn op eigen kosten. Na afloop samen lunchen kan in het restaurant beneden.

Reeds deze maand – 9 januari-  verwachten de gastheren van het HV Café Assen – Jan Kolkman en Wim Roeleveld- u in de nieuwe ruimte op de Markt 18 te Assen. Google Maps

De dichtstbijzijnde parkeergarage is aan de Torenlaan, die u te voet kunt verlaten aan de Markt, direct naast de Autentieq bar.  

*) Ben u slecht ter been en beklimt u liever geen trap, bel dan met Jan of Wim die een benedenzaal kunnen regelen!

Gespreksgroep Hoogeveen

In Hoogeveen draait al een flink aantal jaren een gespreksgroep van leden van het Humanistisch Verbond. De groep komt vijf keer per jaar bij elkaar in het winterseizoen op zondagochtend van half 11 tot 12 uur en telt zo’n 10 – 12 deelnemers.

Data in seizoen ’24/’25 zijn:

Plaats van samenkomst: Jannes vd Sleedenhuis, locatie Wolfsbos, Valkenlaan 5 Hoogeveen.

Contact: Elza Craanen, tel.nr. 0528785032 (inspreken) of Elza Craanen

Gespreksgroep Assen

Sinds enkele jaren komen we als groep maandelijks bij elkaar om van gedachten te wisselen  over een of ander, meestal actueel, onderwerp.

De thema’s worden door de deelnemers zelf ingebracht. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Elke deelnemer bereidt de onderwerpen voor discussie zelf voor en eens per maand komen we bij elkaar om opvattingen/standpunten/ideeën in de groep te toetsen.

De gesprekken vinden plaats onder begeleiding van een gespreksleider, zijn open, plezierig,

interessant en vinden wisselend bij de deelnemers thuis plaats.  

Het geheel is gebaseerd op open staan en geïnteresseerd zijn in de mening van anderen op grond waarvan je je eigen inzichten kunt bijstellen. In feite is het “leren”.

Contactpersoon: Willem Kuiper (e-mail: [email protected] / tel.: 06- 17853701 en 0592-315914).

Levenskunstgroep

Levenskunst: iets voor jou?

In de uitgave Eigentijds Humanisme van het Humanistisch Verbond staat het volgende stukje:

“Menselijke expressie. Voor humanisten is expressie een levensbehoefte, een manier om zin en betekenis te geven aan het bestaan. Verhalen, kunst, muziek en verbeelding vormen ons en zijn de bouwstenen van menselijke culturen. Menselijke expressie maakt deze culturen inspirerend, inherent waardevol, maar ook onderwerp van kritische beschouwing.  …….. “

Dit zou je ook Levenskunst kunnen noemen.

Iets voor jou?

Het doel van de groep is op onderzoek te gaan naar onze eigen levenskunst en onze menselijke expressie.

Wat we zeker ook voor ogen hebben is plezier beleven aan zingeving, beschouwing en samenzijn. We willen elkaar op een creatieve wijze ontmoeten, rekening houden met elkaar, keuzes maken en delen. De deelnemers moeten de bereidheid hebben open te staan voor andere mensen en hun expressie. Aspecten die er ook toe doen zijn: enthousiasme, ‘spelen’, humor, contact, acceptatie, ruimte, respect, …….

De levenskunstgroep is in april 2018 gestart. We komen de derde donderdagmiddag van de maand bij elkaar. We hebben nu een groepje van 4. Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom.

Contactpersoon: Marlon Busstra  06 13200785  of stuur een mail naar Marlon

Museumgroep

Gezamenlijk een museum  of kunstexpositie bezoeken?

Meld je aan bij Wim Roeleveld: [email protected]

Cinehuman

Welkom bij de CineHuman Filmclub!

In april 2024 zijn drie enthousiaste HV-leden gestart met de filmclub. De filmclub is meer dan alleen een plek om de liefde voor de film te delen en te bekijken. Na afloop van de film kunnen we samen dieper ingaan op de thema’s, personages en boodschappen die in de film worden gepresenteerd.

Het is de bedoeling om films te bezoeken die draaien in de Seniorenbios (maandag-, dinsdag- en woensdagmiddag) en/of bij de Filmliga (zaterdag en zondag overdag) in De Nieuwe Kolk (DNK) in Assen. Via de app van CineHuman zullen wij films voorstellen om gezamenlijk naartoe te gaan.

Als je belangstelling hebt voor een of meer films om die gezamenlijk te bezoeken, laat dat weten via de Whatsappgroep.

De nazit, geheel vrijblijvend, kan in DNK, of in een cafeetje in de buurt zijn.

De geselecteerde films zijn vaak op dezelfde dag als het HV-café. Je kunt ervoor kiezen om zowel naar het HV-café te gaan, vaak met een lunch en daarna naar de film. Je kunt je ook alleen aansluiten bij de filmgroep in DNK.

Mocht je naar een film willen en dit bekend hebben gemaakt via de CineHuman app, bestel je voor jezelf een kaartje voor deze film. Dit kun je ook overleggen met andere filmliefhebbers.

Als je belangstelling hebt om mee te doen met de groep, dan kunnen we jou toevoegen aan de Whatsappgroep van CineHuman. Opgeven kan door een berichtje te sturen naar Paula Bosch, paula.bosch04@gmail. com.

Heb je een prachtig idee, of een andere mededeling, dan kun je dit doorgeven aan Paula Bosch of aan een van de andere organisatoren.

Mis het niet -geef je op- en laat je betoveren door de magie van film!

Paula Bosch, Mirjam Gooskens en Fieneke Stronkhors

Tot binnenkort bij Humanistisch Verbond Drenthe!

Meer weten? Misschien vind je dit ook interessant:

Deel deze pagina