Direct naar de inhoud

Verslag HV-Café Assen

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Gepubliceerd op:

Op dinsdag 11 juni 2024 werd er weer een HV Café gehouden in Assen. Hiervan is een verslag beschikbaar voor wie geïnteresseerd is.

Verslag

Aanwezig: 12 personen.   Wim Roeleveld trad op als gespreksleider.

In het rondje met de vraag wat ons had beziggehouden afgelopen weken en wat mogelijk tot één gespreksonderwerp zou leiden kwamen  verschillende onderwerpen ter sprake.

Dit verslag zal zich vooral richten op concrete informatie die vermeld werd b.v. H.V. beleidspunten, namen, titels van interessante bijeenkomsten, boeken, programma’s en artikelen.

Voor H.V. Drenthe werd uitdrukkelijk vermeld: 5 juli, een avond in Vries over Oekraïne met Ralph du Long. Hij zal aandacht besteden aan de historische aspecten, tevens met de vraag wat wij humanisten wellicht meer kunnen doen in deze oorlog van waarden. Deze bijeenkomst werd weliswaar al genoemd onder de (activiteiten) agenda bij overige informatie, mail d.d.1-6-2024, maar je moet wel doorklikken daar om de concrete informatie in te zien.

2de W,O.: In het nieuws: Einde van de 2de Wereldoorlog in Normandië had indruk gemaakt en werd het bevrijdingsmuseum in Groesbeek genoemd, heel boeiend, zeker een bezoek waard.

Opgemerkt werd dat je in de media weinig duidelijk wordt geïnformeerd over wat de Europese Unie inhoudelijk doet, het nieuws is vooral nationalistisch.

Polarisatie: daarbij werd de expositie in Loevestein genoemd en de vraagstelling van ons bestuur tijdens een HV bijeenkomst in Utrecht of deze expositie niet kan ‘reizen naar’ andere plaatsen b.v. het museum in Assen. Het landelijk bureau  doet daar al onderzoek naar, maar of Assen tot de mogelijkheden behoort is nog een vraag.                                             

Bij het onderwerp levenseinde kwam naar voren: De boeken: ‘Uitvaart in eigen hand’ van Susanne Duijvenstein.  ‘Niemand is onsterfelijk’ van Simone de Beauvoir, waarbij werd aangetekend dat je niet onsterfelijk zou willen zijn.

T.V. series bij de NPO: “leven naast de dood” en “een goede dood”

Artikel in Trouw d.d.9 juni: ‘Hoe ga je om met verlies’ van  Manu Keirse.

In het verdere gesprek kozen we voor levensbeschouwelijke onderwerpen, m.n. het levenseinde en werd ook de bijeenkomst 18 juni in de Open Hof om 14.00 onderwerp Euthanasie vermeld, zie H.V. agenda.

Weer een levendige, boeiende bijeenkomst in Authentieq waarbij een groot aantal nog kozen voor voortzetting beneden bij een goed verzorgde lunch aldaar.

Deel deze pagina