Op dinsdag 14 mei 2024 werd er weer een HV Café gehouden in Assen. Hiervan is een verslag beschikbaar voor wie geïnteresseerd is.
Verslag
Verslag van 14 mei 2024 van het HV-café Drenthe.
Aanwezig waren 9 personen.
De heer Jan Kolkman trad op als voorzitter.
Hij begon over het kapitalisme naar aanleiding van het interview van marxistisch Filosoof Kohei Saito in de Volkskrant van 24 februari 2024.
Hierbij een korte samenvatting:
Hij schreef een economisch pleidooi voor economische krimp. In Nederland zijn er meer dan 500.000 exemplaren verkocht. Na de corona hadden veel mensen het gevoel, dat hun levensstijl veranderd moest worden. Maar we zijn weer terug bij normaal. Dat is heel teleurstellend. Veel mensen zijn tevreden met het kapitalisme ondanks droogte, bosbranden, overstromingen etc.
Burgers in alle rijke landen zijn blind voor de schade die zij door hun manier van leven veroorzaken.
Hij refereert aan wat de Amerikaanse demograaf Ehrlich de Nederlandse misvatting noemt(geldt voor alle rijke landen) We feliciteren onszelf met schone luchten goede sociale wetten, maar hebben de vervuilende producties naar China geëxporteerd en dragen T-shirts die onder erbarmelijke omstandigheden zijn geproduceerd in Bangladesh. De sociale kosten van onze consumptie worden onzichtbaar gemaakt door ze op anderen af te wentelen. Daarnaast worden de kosten afgewenteld op de toekomst. Aarde warmer, natuur verwoest, grondstoffen uitgeput. De enige manier voor herstel is economische krimp.
Dat betekent het einde van het kapitalisme, een systeem dat oneindige groei nodig heeft om zichzelf in stand te houden.
Hij gelooft dat kapitalisme onverenigbaar is met de grenzen van de planeet omdat het altijd gepaard gaat met verspillende productie. Ook groene groei is gevaarlijk.
Ondertussen blijven we lekker consumeren, vlees eten en in grotere auto’s rijden. Maar we weten helemaal niet of we na 30 jaren niet zullen zeggen, sorry het is niet gelukt om de CO2 terug te brengen.
Hij maakt zich zorgen dat de ongelijkheid zal toenemen en dat de schade aan de natuur bij anderen ligt. Onze lucht wordt schoner, de kosten zijn voor anderen.
De krimp die hij wenst is eigenlijk in tegenspraak met de filosofie van Marx, die van oudsher bekend staat als de filosoof van de rokende schoorstenen. Zijn volgelingen hebben een slechte reputatie, ook op ecologisch gebied. Nergens is het milieu zo vervuild, zo ondergeschikt aan de mens en zijn materiële belangen, als in de communistische wereld.
De Britse econoom Martin Wolf vindt krimp pure fantasie. De mens zou dat nooit op kunnen brengen.
Saito : geen cruiseschepen meer, geen SUV’s , maar kleinere auto’s, gratis openbaar vervoer, maximaal inkomen vast stellen, zou allemaal al kunnen binnen het kapitalisme.
In Europa is meer bereidheid tot krimp dan in Japan.
Ook werd er gesproken over euthanasie naar aanleiding van het programma “Een nieuwe dood” dat is uitgezonden op de televisie maandagavond bij NOP1.
Verder kwam aan de orde de econoom de heer Bob Goudzwaard (1934-2024). De club van Rome werd vijftig jaar geleden opgericht, die waarschuwde al dat we zuinig aan moesten doen, omdat de grondstoffen niet onuitputtelijk waren. De heer Goudzwaard was in 1973 al wakker geschud dat niet alles hoeft te staan in het teken van groei.